Life is a journey

Island og Grønland

ISLAND

Enkelt å komme dit: Icelandair har hatt direkterute i mange år. De flyr daglig hele året fra Oslo, men direktefly flere ganger i uken april-nov fra Bergen, Trondheim og Stavanger, og hver dag fra Bergen 21. mai – 30. aug. Norwegian startet direktefly fra Bergen i mars, og flyr to ganger i uken. De flyr også direkte fra Oslo tre ganger i uken.

Prisnivå: Prisene gikk en del ned under finanskrisen, men er nå litt på vei opp igjen. Ligger litt under norske priser.

Passer for: Egentlig for alle. Kanskje spesielt moro for vennegjenger å kombinere shopping, uteliv og utflukter. Også for barn som kan være med på de fleste aktivitetene, i tillegg til en liten familiepark med islandske gårdsdyr, seler, reinsdyr og et akvarium.

Reykjavik
Det er lett å gå rundt til de fleste steder i sentrum. Turistinformasjonen har også laget foreslåtte gåruter, så da har man et utgangspunkt å gå etter. Halgrimskirken ruver på en høyde, og hvis du går opp i tårnet får du utsikt over hele byen.
Utelivet er yrende, og de lokale går ut sent. Men så er det også lenge åpent, de stenger ikke før kl. 5!
Shopping både i småbutikker og på kjøpesenter. Det er også en del fabrikkutsalg.

Islands varme kilder er godt kjent. Den Blå Lagune er svært populær blant turistene, men det er også mange andre offentlige svømmehaller med utendørs basseng.

Til tross for at det er mange gode restauranter å velge mellom, er pølseboden Bæjarins Beztu Pylsur den mest populære. Bill Clinton har bla. spist der.

Det er mange mulige utflukter, men for å nevne noen:
– Gullfoss og Geysir
– Utflukt med store firehjulinger
– Brevandring
– Rideferie – kortere eller lengre turer
– Dykking mellom kontinentalplatene
– Grottevandring

Se mer informasjon om Reykjavik.

Vestmannaeyjar
En veldig fin tur er å dra til Vestmannaeyjar, enten som dagstur eller med overnatting. Vestmannaeyjar består av 15 øyer som ble dannet for ca. 6000 år siden. Hovedøyen Heimaey har ca. 4200 innbyggere.

Thjodhatid – stor festival hvert år i månedsskiftet juli/aug, som trekker 20.000 besøkende. Det er fortrinnsvis en musikkfestival, men det er også mye annet som foregår, både for store og små.

Surtsey ble dannet i 1963 og er verdens yngste øy. Kun forskere kan dra dit, og det er et viktig sted for forskning på utviklingen av nytt liv.

I 1973 ble Heimaey rammet av et stort vulkanutbrudd. 400 hus ble ødelagt av lavaen, mens en del ble begravet under et 15 meter tykt lag med tepra. I mai 2014 åpner et museum om vulkanen, med et hus som er gravd frem som en del av utstillingen.

Bilferge fra Landeyjarhöfn på “fastlandet” tar 35 min. Den går fem ganger daglig i høysesong og fire ganger daglig om vinteren.
Alternativt kan du fly med Eagle Air fra Reykjavik ca. 20 min.

Se bilder og mer informasjon om Vestmannaeyar.

GRØNLAND

Hvordan komme dit: Fly med Air Greenland via Island eller København.

Grønland er verdens største øy, med flere tusen kilometers kystlinje. Mesteparten av øyen består av is, så bosetningen er bare langs kysten. Det meste av bosetningen er på vestkysten, eller sørlige delen av østkysten. Det er ingen veien mellom byene, så man må enten fly eller ta båt.

Passer for: Kanskje best for de som er litt eventyrlysten og glad i naturopplevelser, men det finnes også turer som er lagt opp for å passe for familier.

Prisnivå: Opp mot norske priser.

Noen høydepunkter: Isfjellenes hovedstad Ilulissat og Disco-bukten med isfjell, de fargerike husene i Sisimiut eller Nuuk.

Hele året:
Oppleve inuit-kulturen
Matkultur
Oppleve det arktiske dyrelivet
Isfjell

Sommer:
– Det er varme kilder også på Grønland
– Fiske både i elv og sjøen
Fjellklatring og vandring i fjellet
Dykking
Kajakk
Og andre ting

Vinter:
Hundeslede
Isfiske
Ski
Snøscooter
Og andre ting

Den enkleste måten å oppleve Grønland er å melde seg på en av de mange ulike organiserte turene. Turene varer alt fra noen timer eller et par dager, til lengre ekspedisjoner.
Det er flere turarrangører, blant annet Grønlands Rejsebureau.

Finn mer informasjon på Grønland sin offisielle nettside.

Hør innslaget på Kveldsåpent på NRK P1.



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


%d bloggers like this: