Life is a journey

Finland

Helsinki
Byen er bygget på mange øyer, så den er naturligvis omgitt av sjø og enda flere øyer. Det er mye arkitektur og flere kunstmuseer i byen.  Blant annet er Helsinki Cathedral et praktfullt bygg, og for mange selve symbolet på Helsinki.

En av de større øyene, Suomenlinna (også kalt Sveaborg) ligger sør-øst for byen. Øyen har et stort kystfort som er en av de største attraksjonene i Finland. Men det er ikke bare en turistattraksjon, det bor også folk der. Det er veldig populært for lokalbefolkningen i Helsinki å dra hit om sommeren for å slappe av og kose seg.

Hvordan komme dit: Finnair flere ganger daglig fra Oslo, tre ganger i uken jan-mars fra Tromsø og fire ganger i uken mai-sept fra Bergen. Norwegian flyr fra Oslo alle dager unntatt lørdag.

Finn mer informasjon om Helsinki.

Åland – Øyen mellom Sverige og Finland
Åland er blant annet kjent for å tillate taxfree shopping mellom Sverige og Finland, men øyen har heldigvis mer å tilby. Øyens eneste by – Mariehamn er en liten koselig by med et bra maritimt museum og også museumsskipet Pommern som ligger ankret i en av de to havnene i byen.

Helt nord i øyriket finner du Havsvidden, med hotell og små klippehus. Området byr på tur- og sykkelstier, eller vrakdykking dersom du ønsker å ha hodet under vannet.

Hvordan komme dit: Siden øyen ligger midt mellom Sverige og Finland kan man fly både fra Stockholm eller Helsinki, eller ta båt fra de samme stedene. Både Viking Line og Tallink Silja Line opererer fergerutene mellom Mariehamn og de to hovedstadene. 

Lake Area & Karelia – fra Lahti til Koli
Finland er jo også kjent som «de tusen sjøers land», og i følge min halvt-finske venn er det faktisk 187.000 av dem! Svært mange av dem er på strekningen mellom Lahti og Koli. Har finnes det også masse små hytter langs innsjøene, som man kan overnatte i underveis.

Omtrent halvveis mellom Lahti og Koli finner du Savonlinna, som i juli har sin egen operafestival.

Sokos Hotel Koli ligger i Koli Nasjonalpark, og har nydelig utsikt utover de mange innsjøene og fjelltoppene. Hotellet ligger i seg selv på en topp, med direkte adgang til skibakken rett utenfor døren. Hvis du er der utenom skisesongen, er det mulighet for mange fine fjellturer.

Hvordan komme dit: Fly til Helsinki. Lahti ligger ca. 1t kjøring derfra. 

Rovaniemi – inngangen til det finske Lapland
Finnene prøver jo å påstå at julenissen kommer fra Finland, og Rovaniemi er altså hjembyen hans. Der finner du naturligvis også Santa Clause Village. Byen er også et godt utgangspunkt for å dra til Lapland, og har mange aktiviteter, som f.eks hundekjøring.

I nærheten av Rovaniemi  finner du Luosto, en liten landsby med mange små koselige hytter og en ametyst-gruve.

Hvordan komme dit: Kan fly til Kittilä og kjøre derfra. Ca. 1,5t til Luosto, og ca. 2t til Rovaniemi.

Hvis man flyr til Kittilä kommer man til Levi, som er kjent for worldcup i ski. I Levi kan man også bo i glassigloer, perfekt hvis det er nordlys. 

Inari og Ivalo
Hvis vi beveger oss enda litt lenger nord, til Inari, kommer man til et samisk senter med Siida sami museum og det samiske parlamentet, og alt er skrevet på både finsk og samisk. 

Inari Lake er den største i Lappland og er på mange måter hellig for samene, ved at en av øyene huser en samisk gravplass og flere av de andre har vært brukt som offersteder.

Det ble en del kalde steder, men da har man jo alltids saunaene å varme seg i!

Hør innslaget på Kveldsåpent på NRK P1.2 thoughts on “Finland”

    • Thank you, and yes, I am sorry about that! This is one of very few posts in Norwegian, as it was written for the listeners of a radio program I attended on Norwegian radio. Glad you were able to understand anyway.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


%d bloggers like this: