Life is a journey

Shetland og Orknøyene

Loganair flyr direkte fra Bergen til Shetland onsdag og lørdag fra 24. mai til 30. august. Skal du fly utenom disse dagene kan du fly til både Shetland og Orknøyene via Skottland, f.eks. Edinburgh, Glasgow eller Aberdeen.

Både Shetland og Orknøyene var tidligere en del av Norgesvelde, og har helt tydelige preg av dette, både med vikingene og språk.

Passer for: par, familier, vennegjenger, men man bør helst trives ute i naturen. Og ikke minst for historieinteresserte! Gøy for barn å utforske eldgamle ruiner og gammel norsk historie.

Prisnivå: Som ellers i Storbritannia.

Shetland
Lerwick er en koselig by med mye gamle steinhus. Det er en fin tursti langs strandlinjen, og det er også fint å gå tur opp på haugen bak byen. Har møter du på masse ville kaniner. Shetland Museum er fint for hele familien, med interaktiv utstilling.

Ta lokalbuss til Scalloway, den gamle hovedstaden, der “Shetlandsbussene” fra Norge kom under krigen. Det er også et gammelt slott der, og man kan få nøkkel til å låse seg inn og se seg om selv.

En annen kjekk aktivitet er båttur fra Lerwick for å se fuglefjell, havørn, seler. Og sauene som gresser inne på land. Det er også lundefugler på Shetland.

Man kan også ri på Shetlandsponny, så det er en fin aktivitet for barn.

Flyplassen ligger på sørspissen, og rett ved finner man to utgravningssteder. Et av dem er Jarlshof, som er 4000år gamle ruiner i veldig god stand. Det er også mange andre arkeologiske steder over hele øyriket.

Unst er den nordligste øyen, også den nordligste i Storbritannia. Det er mange flotte sandstrender, og det er fint å bo i telt og våkne opp til bølgene. Øyen har også eget bryggeri, Vallhalla Brewery. Det er et veldig lite bryggeri, men kan få omvisning av den entusiastiske eieren.

På søndager er det bygdefest, og det går på rundgang i alle bygdene å være ukens arrangør. Mennene kler seg ut som vikinger, det er kakesalg i samfunnshuset, og leker for barn.

Vi fant ut at det kunne være vanskelig å komme seg dit man ville uten egen leiebil, siden det er litt begrenset med busser. I alle fall dersom man har begrenset tid. Men book bil i god tid på forhånd, de fleste leiebilene er leid ut til oljearbeidere.

Det er mange ulike typer overnatting. Hoteller, gjestehus, B&B, telt, fyrtårn, böd (primitiv overnatting, ofte gamle steinhus), så det er fullt mulig å prøve litt av hvert.

Dersom du bare ønsker å ta en liten svipptur over til Shetland, arrangeres Shetlandsseilasen fra Bergen til Shetland hvert år. Statsraad Lehmkuhl gir deg muligheten til å mønstre på som mannskap.

Få mer informasjon om Shetland.

Orknøyene – øyrike sør for Shetland, rett nord for fastlands-Skottland.
Det går ferge fra Lerwick på Shetland til Kirkwall på Orknøyene.

Øyriket byr på mange historiske steder, men for å nevne noen:
Skara Brae ble funnet etter en sandstorm i 1850. Rester etter bosetning som ble bygget for ca. 5000 år siden. Altså før Stonehenge!
Ring of Brodgar er en stor sirkel med høye steiner (ser ut som store steinheller), 104 meter i diameter. Uvisst hva formålet var, og hvordan de har fått steinene dit. Bli med på gratis guidet tur for å få litt mer forståelse.
Standing Stones of Stenness er en mindre sirkel med steiner som står i nærheten. Det antas at disse steinene ble reist 900 år før Ring of Brogar.
Maeshowe er et gravkammer som ble bygget for mer enn 5000 år siden! Det er begrenset antall besøkende per dag, og man får kun inngang gjennom guidet tur. Vikingene brøt seg inn i gravkammeret på 1100-tallet, og risset inn runer.
Brough of Birsay er en gammel vikingplass. Den er kun tilgjengelig når tidevannet er lavt.

Som man forstår er det mye historie fra langt tilbake, og for å få litt perspektiv kan man se på tidslinjen. Orkney Explorer Pass gir inngang til mange av de historiske stedene, men det er kun i salg i sommersesongen siden mange av stedene er stengt i lavsesong.

En annen, litt nyere, attraksjon er Italian Chappel som ble bygget av italienske krigsfanger under andre verdenskrig.

Old Man of Hoy er kanskje ett av Orknøyenes mest kjente landemerker. Ta fergen over til øyen Hoy og kjør et lite stykke til Rackwick. Derfra er det et par timers fin gåtur til kysten der «steinstolpen» på ca. 140m står frittstående rett opp av havet.

Ellers er det masse fantastiske sandstrender! Dog er det litt kaldt i vannet, men bare som en litt kjølig vårdag her hjemme.

Hvis du har fått nok av historiske steder og natur, bør du ta turen innom Highland Park og lære om whisky. Her har de spennende omvisning med smaksprøve og mulighet til å kjøpe med produkter i butikken etterpå.

Med drikke trenger man mat, og en av øyrikets spesialiteter er lam som kun har gresset på tang. Veldig smakfullt!

Det er med andre ord masse imponerende historie, flott natur, god mat og drikke, men man må heller ikke glemme å besøke de koselige små byene.

Få mer informasjon om Orknøyene.

Hør innslaget på Kveldsåpent på NRK P1.

Se flere reisetips fra Kveldsåpent på NRK P1.

 Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


%d bloggers like this: